Thursday, 31 December 2015

THURSDAY QUOTE-IBU MOM UMI MAMA


Assalammualaikum wbt




korg jom renung2kan image atas ni :)

till then,
xoxo

Wednesday, 30 December 2015

Borong Tupperware

Assalammualaikum wbt


hai korg..nk ngomel cket..kelmarin kan..umi plan nk beli 1-2 ketui botol air...sbb kt umah dok pakai botol mineral tu..
so, umi called abi btau nk beli...
umi pun zassss ke kedai tupperware la kan..since abi dh greenlight!!!

so, korg tau pe umi beli..adehhh..nk nangis tp sbb kaler cun...trs tersenyum gembira :)


  • 1set botol air yg 300ml
  • 2 bekas air Beverage Buddy 2l


  •  2 sets botol yg 750ml

  • 1 botol yg 2l

huhu..kesimpulannya, tolong jgn terpedaya ngn org yg jual2..manis mulut melarisakn jualan :P
heheheh..tp dorg baik..umi ckp xnk beli, dorg xde paksa or gesa2 umi..umi ckp nk set yg murah2 je..
dorg still pujuk beli bekas herbs, umi response kt dorg..umi xmo sbb pakai bekas ikea :P


tp best la shopping..xbest lps shopping..hehehe...



till then,
xoxo

Tuesday, 29 December 2015

2016



Assalammualaikum wbt

hai korg :)
semoga 2016 akan menceriakan hidup kita, rezeki murah & diberkati, allah kurniakan kesihatan yg baik & lindungi kita... Insyaallah :)







p/s:
smlm umi borong barang rumah yg kering2.
sabunbasuhbaju,sabunmandi,susupekatmanis,susucair,kunyit,kari,segalamacamla,
sume umi beli double,,,hambik!!!375rm...
pagi p tukau 2biji tayar 400rm :((



till then,
xoxo


umi terbeli pulak Tupperware :P

Monday, 28 December 2015

KETTLE KITCHENAID MERAH_CNY

Assalammualaikum wbt


hai semua :)
sihat? hopefully sume sihat..wahhhhh sume sakan bercuti ye..heee
korg, lani umi gile ngn kettle merah CNY!!!
ape tu CNY???tahun baru cina sbb merah.hehehe

sat nooooo


nampak x????de kaler biru cair gakkk..ya alllah santiknyeee!!!!
tapi kan td br je byr mcm2 huhu..kena KIV dulu

korg if de share yg  sama, roger2 la...bole la kite share kedai2 yg murah :)


till then,
xoxo

Thursday, 17 December 2015

ULSER PERUT PartII


Ehsan dr UTUSAN ONLINE:


SALAH satu punca utama pendarahan dalam perut yang menyebabkan seseorang muntah darah atau membuang najis berwarna hitam seperti tar (malaena) ialah ulser pada perut.
Ulser perut yang juga dikenali sebagai ulser peptik merupakan satu keadaan di mana selaput dalaman perut mengalami luka.
Selain di perut, ulser juga boleh berlaku pada bahagian usus kecil (duodenal ulcer).
Pakar Perunding Perubatan dan Gastroenterologi Hospital Kuala Terengganu (HKT), Dr. Ahmad Shukri Md. Salleh berkata, dalam kebanyakan kes bakteria Helicobacter Pylori dikenal pasti sebagai punca yang menyebabkan perut menjadi luka.
Menurut beliau, bakteria ini mengeluarkan beberapa jenis bahan seperti ammonia, protease dan cytotoxin yang menyebabkan paras asid dalam perut meningkat.
``Apabila kandungan asid dalam perut meningkat, lapisan perut akan mengalami luka,'' katanya.
Dr. Shukri memberitahu, dianggarkan 70 hingga 90 peratus pesakit ulser perut dihinggapi bakteria ini.
Ulser yang serius boleh berlaku tanpa sebarang tanda. Dianggarkan 50 peratus daripada pesakit yang mati akibat ulser peptik tidak mengetahui kewujudan ulser itu.
Tambahnya, pengambilan ubat antiinflamasi (Non Steroidal Anti Inflammatory Drugs) yang digunakan untuk merawat penyakit tulang dan sendi, serta Aspirin di kalangan pesakit jantung dan strok juga menjadi faktor penyumbang kepada masalah ulser.
``Ubat NSAIDs ini merupakan salah satu penyebab utama pendarahan perut dan usus yang boleh mengakibatkan kematian,'' katanya.
Menurutnya, empat peratus daripada pesakit yang mengambil ubat NSAIDs mengalami kesan sampingan yang serius.
Dianggarkan, 30 peratus pesakit mengalami pendarahan perut dan kematian dikaitkan dengan ulser yang berpunca daripada pengambilan ubat berkenaan.
Risiko ini semakin meningkat jika:
* Pesakit yang mengambil ubat-ubatan ini berumur 60 tahun ke atas.
* Jumlah atau dos ubat NSAIDs diambil adalah banyak dalam jangka masa yang lama.
* Penggunaan bersama dengan ubat steroid untuk merawat penyakit yang lain. Ulser perut boleh berulang setelah ia sembuh sekiranya pesakit mengambil semula ubat NSAIDs.
Selain itu faktor-faktor lain yang meningkatkan risiko seseorang mendapat ulser ialah:
* Tabiat merokok. Risiko untuk mendapat ulser adalah dua kali ganda di kalangan perokok. Bagaimanapun, ia bergantung kepada jumlah dan tempoh seseorang itu merokok.
* Tekanan (stress). Penyakit kronik seperti penyakit paru-paru yang kronik, cystic fibrosis, sirosis hepar dan kegagalan buah pinggang.
* Pemakanan. Pemakanan tidak mempunyai kaitan dengan ulser walaupun sesetengah makanan boleh menyebabkan seseorang mengalami sakit perut.
Sepuluh peratus daripada kes pesakit ulser perut tidak diketahui puncanya.
Mengulas tanggapan kononnya ibadah puasa boleh menyebabkan ulser, Dr. Ahmad Shukri memberitahu, pesakit ulser di peringkat akut tidak digalakkan berpuasa sehinggalah ulser tersebut dirawat.
``Apabila telah sembuh, mereka boleh berpuasa dengan memakan ubat seperti yang dinasihatkan doktor,'' katanya.
GEJALA ULSER
Gejala pesakit ulser adalah berbeza di antara individu.
Sakit pada perut (abdomen) terutama di hulu hati adalah biasa dengan anggaran 90 peratus pesakit PUD mengalami sakit pada bahagian tersebut. Ia boleh berlaku selepas atau sebelum makan dan kadang-kadang pada waktu malam.
Punca sebenar penyakit ini tidak semestinya berkaitan dengan keasidan, namun ia berkurangan dengan ubat antacid.
Gejala-gejala lain ialah:
* Sekiranya berlaku pendarahan ulser, najis pesakit akan menjadi hitam dan melekit.
* Kesakitan di seluruh bahagian perut jika ulser perut telah pecah.
* Kesumbatan pada perut yang mengakibatkan pesakit muntah, rasa cepat kenyang dan berat badan menurun. Masalah ini timbul sekiranya ulser terjadi di antara perut dan usus (duodenum).
PEMERIKSAAN
* Gastroskopi. Gastroskopi merupakan satu ujian menggunakan alat sebesar jari kelingking yang akan dimasukkan melalui mulut. Terdapat satu kamera mikro di hujungnya yang akan membolehkan saluran pemakanan, perut dan sebahagian usus kecil dilihat. Pesakit akan diberi semburan bius setempat di bahagian kerongkong atau jika perlu suntikan ubat pelali akan diberikan sebelum pemeriksaan ini dilakukan. Melalui ujian ini, keadaan sebenar pesakit dapat dipastikan sama ada dia mengalami ulser perut atau sebaliknya.
Melalui pemeriksaan ini juga, doktor akan dapat mengambil sedikit contoh tisu di bahagian yang tidak normal untuk pemeriksaan lanjut. Kehadiran bakteria Helicobacter Pylori boleh diketahui dengan kaedah ujian urease atau histologi daripada contoh tisu berkenaan.
Pemeriksaan endoskopi yang kedua perlu dilakukan antara enam hingga lapan minggu selepas pemeriksaan endoskopi yang pertama bagi memastikan ulser perut benar-benar sembuh.
Ini kerana ulser perut juga boleh disebabkan oleh kanser perut. Bagaimanapun, pemeriksaan ini tidak perlu diulangi sekiranya ulser itu berlaku di bahagian usus kecil duodenum.
Kehadiran bakteria Helicobacter Pylori juga boleh diketahui melalui ujian Urea Breath Test atau pemeriksaan darah.
* Ujian larutan barium. Pesakit diminta meminum larutan barium dan X-ray akan diambil untuk melihat bahagian perut yang diselaputi larutan barium.
Bagaimanapun, contoh tisu tidak boleh diambil melalui kaedah ini jika ulser ditemui.
RAWATAN
* Ubat mengurangkan asid dan antibiotik. Sekiranya terbukti bahawa ulser yang dihidapi disebabkan oleh kuman Helicobacter Pylori, ubat yang dapat mengurangkan asid dalam perut dan dua jenis antibiotik adalah kaedah rawatannya.
Bergantung kepada jenis dan dos antibiotik yang digunakan, ketiga-tiga jenis ubat ini perlu diambil selama satu hingga dua minggu.
Dianggarkan kadar kejayaan rawatan ini untuk membantu membunuh kuman Helicobecter Pylori mencecah hingga 90 peratus.
* Hentikan atau kurangkan pengambilan NSAIDs. Bagaimanapun, jika ulser ini disebabkan oleh ubat NSAIDs, langkah pertama yang perlu dilakukan ialah berhenti atau mengurangkan dos rawatan pada tahap yang paling minimum.
* Endoskopi. Jika ulser menyebabkan pendarahan, rawatan endoskopi boleh dilakukan untuk menghentikan pendarahan ini.
Pesakit akan dimasukkan darah sekiranya paras sel darah merah (hemoglobin) menjadi rendah.
Selain itu, pesakit juga akan diberi rawatan ubat-ubatan untuk memulihkan ulser yang dihidapi.
* Pembedahan. Segelintir pesakit mungkin perlu menjalani pembedahan jika pendarahan tidak dapat dikawal dengan cara yang dinyatakan.
Kaedah ini juga akan dilakukan sekiranya ulser tersebut telah pecah dan menyebabkan peritonitis (radang di selaput dalam abdomen) di mana pesakit mengadu sakit di seluruh bahagian abdomen.
PENCEGAHAN
* Elakkan memakan ubat Non Steroidal Anti Inflammatory Drugs (NSAIDs). Jika pesakit perlu mengambil ubat tahan sakit untuk penyakit-penyakit tulang, sendi atau otot-otot, sebaik-baiknya gunakan ubat paracetamol. Bagaimanapun, jika tidak berkesan, ubat NSAIDs perlu diambil secara berhati-hati.
Bagi mengurangkan kandungan asid di dalam perut, ubat H2-receptor antagonist atau proton pump inhibitor boleh diambil semasa rawatan NSAIDs bagi mereka yang berisiko untuk mendapat ulser berkenaan.
Ubat COX 2 inhibitor digunakan bagi mengurangkan radang sendi dan ia kurang memberi kesan negatif pada perut, boleh diambil sebagai pilihan bagi pesakit Rheumatoid Arthritis dan seumpamanya.
* Berhenti meminum minuman keras
* Berhenti merokok
* Elakkan atau mengetahui kaedah mengurangkan tekanan (stress) dalam kehidupan seharian
* Pendarahan di bahagian perut yang luka.
KOMPLIKASI
Ia berlaku sekiranya ulser tidak dikesan atau dirawat di peringkat awal.
Masalah ini sering kali berlaku kepada mereka yang berumur melebihi 60 tahun akibat penggunaan ubat NSAIDs untuk penyakit sendi.
Pesakit akan mengadu najisnya menjadi hitam, melekit serta berbau (tarry stool). Sesetengahnya pula akan mendapat muntah berdarah.
* Radang pankreas (pancreatitis)
* Kebocoran perut (perforation)
* Penyumbatan salur makanan (obstruction). Ia disebabkan oleh kesan radang dan pembengkakan sekiranya ulser berkenaan berlaku pada bahagian antara perut dan usus kecil (duodenum).


Artikel Penuh: http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2001&dt=0527&sec=Kesihatan&pg=kn_01.htm#ixzz3uSmciCUR 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

THURSDay


Wednesday, 16 December 2015

ULSER Perut

Assalammualaikum wbt

hai semua :)
sihat???lamanye umi x update..heeee
sibuk uruskan diri..hahah
ok..gini...NOVEMBER lps kan.mcm2 dugaan Allah bg :)

1st tu ms Deepavali tu, pakcik masuk ICU due to kidney prob..huhu..mmg penat gak..sbb family ayah dtg transit umah umi...

2nd..
hari pertama :Tetiba ayah PENGSAN!!!! isnin pagi pkl1am ye..umi xsedar phone de text masuk...
pkl6 bc trs btau abi..then abi cuti trs p KL amik ayah...ya allah...ayah pucat lesi lesu bagai..kuning je..pelik sgt....bile suh duduk nk mkn pun nk PITAM..trs r ktorg bwk p PUSRAWI tu kan...
P kt emergency kan...doc check BP sume...then doc bg drip air kt ayah..pastu ujian darah ayh btau HB low...6...normally hb kite 12-13..tapi ayah 6!!!mmg xpelik la nape ayh pucat...pastu doc tnye najis ayah..ayh ckp hitam...1st thing yg ibu pk..ayah kena cancer ke cm die???puas umi ckp kt ibu..no la...insyaallah x...ibu wsau sbb symptoms sume sama..n ayh xde insurance...nape kami p PUSRAWI sbb nk tau result cpt..then doc suh xray..ok..ktorg trskan...Doc ckp de cecair ke perut...xtau ape..
Doc suh warded sbb nk wat test kolonoskopi kot..masuk camera dr dubur tgk usus..

hari kedua: umi lps hntr abi n aisy trs p hospital sbb nk dgr pe doc pakar ckp..doc zain :)
mmg nebes ok...ayh penat je..adik ckp..mlm tu..nk p toilet pun nk pitam..mmg cuak kot tgu result ayah..cm tgu ibu operate dulu..6jam br setel..tp ni kejap sbb check je kan..ok..Doc btau..ayh bkn cancer or radang tp ULSER n de BLEEDING sbb tu darah die hilang melalui najis.
Alahmdulillah lega..call ibu..ibu pun lega wpun jenuh dok nangis kt umi :) umi pun balik umah..siapkn pe yg patut sbb petang nk shoot Pusrawi lg kan..mlm tu Doc masukkan 4begs darah...sbb nk cover darah yg ilang...
Doc ckp..ayh hny bole mkn bubur shj..yg keras, pedas, masam ke sume NO!!!
ok..btau ibu..supaya ibu bole prepare utk ayh...

hari ketiga: umi start puasa nazar day1 sbb umi nazar..if ayh bukan cancer umi akan puasa 3days.
umi xdpt tgk ayh pg sbb de meeting luar..so, suh adik dgr n tnyekn soklan yg umi suh tnye..mujur adik bijak..die record conversation die n doc...pe yg umi dgr "usus awk still de bleeding lg..mlm ni kite tmbh darah lg..if xok, kite akan bakar usus tu yg" mgkn nk stopkan bleeding tu kan..
umi pun trs amik ibu n p bwk jmp ayh sbb ibu wat bubur..trs umi gugel ayat quran yg bole stopkan bleeding dgn izin allah..umi ckp kt ayh..umi nk balik..p darussyifa n ptg umi dtg..
alhamdulillah..xramai org..dpt la umi amikkan ayah air dr ustaz darussyifa..Tq Allah...ptg tu amik abi n aisy p hosp n bg ayh air...darah kna tmb lg 2begs

hari keempat:  doc ckp..darah ayah still sama kan..tp doc naikkan dos ubat ayah..mmg pekat n lama..kiri kanan kena cucuk..cian ayah..cm biasa la..pg umi dtg..ptg dtg lg bwk aisy kan..kasi semngt kt ayah semua...TETIBA rahsia terbongkar...adik ayh CALLED!!!mati r...ayh xbg btau dorg..
rupenye..ibu btau..cissss... tp doc ckp..ayh makin sihat..xyh wat scope lg.alhamdulillah

hari kelima:  Umi xp hos sbb jumaat kan..tetiba aisy demam lak..mmg abi pun cuti la..bwk aisy p clinic bagai....tp adik ckp ayh dh bole discharge..Yeay..Alhamdulillah :) p beli brg dapo sbb nk masak sup ikan merah utk ayah...n maybe ayah ibu nk dok ngn umi lps tu.ktorg pun p la maik ayh..lps isyak br balik sbb tgu ubat abis :) darah ayh jd la 9..doc bg balik sbb de peningkatan n kena follow up lg  :)



ok..next day umi cite psl symptom ye

till then,
xoxo

Wednesday, 11 November 2015

TASKA ZAZA CERDIK

Assalammualaikum wbt

hai semua..sihat??
umi terbizi lak bln lps..2mgu nonstop ke kemaman..alhamdulillah..setel bab data..alhamdulillah..
insyaallah SV terima..

ok...jom!!!



ADA APA DENGAN TASKA ZAZA CERDIK

ok..since aisy p trial playhouse tu kan..ya allah...memberangsangkan!!
seorg yg pendiam..now superduper active!!ngomel je.tetiba ade TEN!!!
  • he's counting quietly 
  • very independent!!!
  • can follow instruction 
n now TZC ni mmg galak la mengumpan dak aisy ni oiiiiiii.... tolong2.. xlh dh ponteng school pasni
hehehe


ehsan FB TZC

ehsan FB TZC

nampak x???ish2...ni mengundang KERIANGAN & KERAIAN!!!!

ni aisy pulak...berseronok dgn kengkawan!!!aiyakkkk..bergumbira sgtt ni oiiii...
ngn muke ngadeeee..rs nk gigit je balik nnt...bersedia!!!





mujur la ummi dh booked utk seat 2016!!:)
yeay!!!bersambunglah episod keriangan dan pembelajaran aisy!!!


TAHNIAH BUAT TASKA ZAZA CERDIK!!!



till then,
xoxo

Wednesday, 7 October 2015

Coffee Machine

Assalammualaikum wbt


hai...now kan musim hujan :)
so, presenting........my new wishlist!!!

Morphy Richards Accent Coffee Maker Espresso - Red  

  • 15 Bar pump pressure
  • Compatible for ground coffee and Easy Serve Espresso  Pods
  • 1.25 water tank capacity
  • Steam wand - great for frothing milk
  • Ready indicators illuminate when Coffee / Steam function is ready to use


nampak x color RED tu..mengancam, JIWAAAAAA
la kena pk cmne nk convince kan abi utk beli bnda ni...heheheh


till then,
xoxo


p/s: if korang de lain brand punye coffee machine ke maker ke...jom r share...
mn tau lbh baik dr yg ni kan

 

Tuesday, 6 October 2015

JEREBU 2015

assalammualaikum wbt

haiyaiyai...
now cuaca sgt.huhu..ya allah..sakit segala mai time ni
JEREBU SGTTTTT

nahh...



sume pun sedia maklum kan..mcm2 sakit..tekak la..demam la..BATUK TU WAJIB!!!

ok..aisy mgu lps demam sbb terkena hujan...
batuk tu mmg ade la..tp kali ni..cm worst..huhu
kami bg la ubat..kali ni utk cm bg nafas mudah mlm2...kurangla die batuk mlm2...tp..sgt xsedap compared ngn ubat batuk lain..

so, kami bg..bg je..xsmp 2sec trs muntahhh
mmg kerap la muntah kan..wsau la sgt...kami text la grup parents..nk make sure yg kids lain ok...
sbb wsau if de bnda lain pulak..alhamdulillah..ank2 lain ok..dak aisy je. yg xmo telan ubt tu :P
last skali, kami nekad bg air zam zam...niatkan supaya cpt sembuh!!
alhamdulillah dgn izin allah..aisy getting better :)

so, sabtu lps kn..mmg dahsat sgt..smp mmg kami nk kuar umah pun takut la..nnt dak aisy ni...lmbt baik..
mmg on je air purifier  (An air purifier or air cleaning devices may be used to reduce the amount of air contaminants that may be circulating in the building.). Alhamdulillah...mmg xrugi beli..wpun kami beli spec yg murah..tp masih lagi membantu kan ms jerebu bagai ni :)
kami beli ms 2013..sbb aisy kerap nawww batuk n warded kan..so, kami beli la..

kami beli yg ni



TAPI..nk share yg ni jap..jom scroll down ya :))

click to enlarge







jom bc pulak from MOH malaysia sbb dh tau masa jerebu ni mcm2 penyakit dtg singgah..now kite share pulak actions to take pulak :))

click to enlarge




so, kwn2... mmg kna gak la kite dok umah :P on9 shopping je ye..hihihi
paling penting..minum air yg dimasak dgn banyak :)

doa sama2 supaya sume sihat2 :)

till then,
xoxo

Thursday, 1 October 2015

1st day @ Playhouse TZC

Assalammualaikum wbt


hai semua :)))
ya allah..i'm super duper excited when we send him this morning!!!!
weeee..everything are super brand new!!!! besttttttt

heee...watsap teacher...
"sume xmo tdo sbb nk main"

wahhhhh...can u imagine that???
hehe..

trs..ummi wat wishlist kt abi.. we need..ehhh..we MUST buy that tent!!

jom...enjoy their activities for today :)






weee..nnt nk jd cikugcikgi gak!!!!


till then,
xoxo

Wednesday, 30 September 2015

Moving to Playhouse :)

Assalammualaikum wbt...


hai semua...today ummi nk share psl taska aisy..since ramai gak la yg tanya kan..heee
ke..ummi yg perasaaan sgttt
heheh..xpe..sharing is caring kannn

ok...insyaallah aisy akan ke Playhouse nextyear since aisy pun akn berumur 3tahun (2016) :)
so, taskazazacerdik (tzc) already evaluate aisy :) and alhamdulillah he passed the assessment from july-sept 2015:).The best part are, when TZC said that aisy is independent, intelligent and show good receptive to learn new things. ALHAMDULILLAH

at first, ummi cm cuak gak nk hntr ke trial ni..TAPI...bile tgk planner dorg..
WOW..VERY INTERESTING!!!!!


Double click to enlarge

Double click to enlarge

so, here are the sneak peak  :)
ehsan FB Taska Zaza Cerdik

ehsan FB Taska Zaza Cerdik

ehsan FB Taska Zaza Cerdik

so, ummi decided to send him there :) hopefully he can cope with the new environment and learn new things :)  

to those who's interested, do not hesitate to contact them at FB  (TASKA ZAZA CERDIK)

till then,
xoxo


Monday, 28 September 2015

1st tampalan

Assalammualaikum wbt

hai semua..salam JEREBU..hukhukhukk
la ni bukan mata je sakit..sume sakit..plg sakit bila ibu btau smlm rege corelle kt langkawi dh naik..huhu
ok..ummi kan..kelmarin p kaison..hambekkkkkk
berbagai barang ku beli...mengarut sgtttt

plg mengarut beli hat yg konon2 nk ukuq tggi si dak aisy..
aiyak.....abi potong rambut aisy cm CENDAWAN!!!


ok...meh nk ceritha....kan ummi beli bnda tu..si abi pun tampai r kt dinding..
1ST TAMPALAN TAU!!!!!
syg dinding tu...huhuhu..satg tercabut abis r...buruk..dh la mmg buruk kan :(((


ni yg ummi beli...



pastu kengkonon nk p la uquq tggi cendawan shitake tu kan..
skali..die sibuk nk uquq sendiri..cer btau lagu mana nk tau tgi mana????
aiyakk




till then,
xoxo

Thursday, 3 September 2015

Drama LANGSIR!!!

assalammualaikum wbt..

hai semua...lama lak ummi nk post kt sini...:P
drama LANGSIR???
ya allah mmg drama sgt..xcaya???
tnye la cik onn, cik ain, ngn cik nurul..n xlupa..cik ina!!!

dorg ni saksi ummi BERDRAMA...

ok..ummi tempah langsir kat NAGOYA..sbb sana byk pilihan kain..dr rm6-rm20/mtr
so..ummi mmg tawakal je..ummi p tempah ms raya ke4
hahaha..nampak x???

ummi decide amik yg rm11.20..ehh ni abinye decision utk 1stFloor
2nd floor ummi pilih rm6/mtr sbb murah kan..hehehehe
sheer curtain..ummi pilih yg rm3.8/mtr

sbb ummi de topup utk eyelet punye ring...so total lbh kurang 2.3k if xsilap..
harga kain xde GST tp upah ade GST..nangisssss...

so far, ok la jahitan sbb jahit lurus je kan,,
layanan ok :)

so, insyaallah..bole tempah utk thn depan lak..

til then,
xoxo

Thursday, 6 August 2015

Pink PUTIH

assalammualaikum wbt

hai semua :) semua masih mood raya kan :)
hee..ummi biasa je..xkemana..fening nk masuk umah..aiyakkkkk
xtau nk share ape..just nk share  yg ni je




til then,
xoxo

Thursday, 23 July 2015

RAYA 2015

Assalammualaikum wbt

hai semua :) selamat hari raya aidilfitri :) mohon maaf kt semua :)


tahun raya kt umah mil..tp mlm raya dh shoot sana sbb ibu nk blk umah nenek johor mlm raya :(
huhu..so sad xdpt ikut..

so...pagi raya kt umah mil mmg xsempat nk amik pic ngn abi n aisy..super bz..hahah
walhal buat2 bz..ummi incharge kt basuh pinggan ye..hehehe

so..de pic aisy yg xformal seketul je ya :P



next entry psl umah :P
beria shopping brg umah masa ramadhan :P

till then,
xoxo

Friday, 10 July 2015

info TRAFIK semasa RAYA

Assalammualaikum wbt

hi semua :)
ummi nk share ni..cmne yg ummi slalu planning if nk balik kg
not so kg la kan..hehehe..tg malim je pun..
tp..jammed xhengat!!

so...selain ummi guna waze....ummi suke check kt twitter LLM ni
sbb...mmg update kot...lg cpt dr radio :)



so..utk mommies yg xdrive kan..kan kite ni co. driver...so..tlg2 la update kt en husband kite ye :)
teman borak ms drive utk elakkan ngntok..tp jgn la borak smp bole leka lak..kang terlepas simpang :PP

ummi nk balik nilai..borak sakan...ms nk balik keje je pun..huh..lajak ke seremban...
kannnnn
hakikat borak tu nikmat!!!! :)
lols


so, guna la teknologi utk yg indah2 shj :)
pesanan xberbayar dr ummi


til then,
xoxo

Thursday, 9 July 2015

Baju Raya 2015

Assalammualaikum wbt

hai semua..ya allah..lama dh xblogging
heee..almaklumlah...semua pun nk demam..
dak aisy..demam 1mgu mgu lps..la ni..transfer kt ummi
ya allah..sakit tekak mmg xlh blaaaa


tp sbb raya...kannnn
heheh
de cite best..cite xbest..
yg best..baju raya aisy n abi dh setel
siap beli kasut crocs utk abi... :)

baju raya ummi???
omaiii..sbb ummi moks xsekata..makanye...baju mmg susah cari yg muat ye!!!
bangi sentral ke jln tar ke bangi  gateway ke shah alam!!!

kt shah alam br la jumpe!!!

n pilihan ummi mesti la yg bole pakai weekdays ke office ye...
ummi suke la now..byk pilihan...

contoh:

Alma Kurung
Anggun Zara

Plain Jewel Zubaidah
Zefiks

Diandra Premium Kurung
Scarffeya

byk pilihan skng ni kan..yg xde pilihan ialah..bdn ummi
hahaha

till then,
xoxo

Tuesday, 16 June 2015

ramadhan ke2

assalammualaikum wbt


hai semua..lusa dh nk 1st ramadhan kan :)
selamat berjuang ye..berjuang dgn nafsu semua2 :)
nilai so far cm xpanas sgt.. :) alhamdulillah

tahun ni..merupakan tahun ke2 kami tanpa arwah nenek..ms ramadhan ni la..nenek akn tnye..mai buka rumah ke x. :((
rindunye pd nenek...mgkn rindu ibu sbg ank nenek lg mendalam..
ummi as cucu pun xtergambar rindu kami semua


lagi rindu bile cucu nenek..which is adik ummi akan mendirikn masjid bln 8 tanpa nenek disisi kami sekeluarga


moga roh nenek dicucuri rahmat allah dan diterima amal kebaikan nenek

till then
xoxo


selamat menyambut ramadhan kareem

Friday, 12 June 2015

4th anniversary @ RIMBA RUSA

assalammualaikum wbt

hai semua :)
yesterday ummi p mkn2 kt rimba rusa..ya allah sgt selesa n seronok
ummi bwk aisy skali..biasala..amukan si kecik tu..hahaha
sabau je la kan..
ummi xsempat nk snap pic bebanyak :((

tp..ummi p sana sbb nk sambut 4th anniversary



ummi p kt sini ..ni amik dr ig  depa :)

Rimba & Rusa

by Wondermilk. D-GF-01 Sunway Nexis, Kota Dsara.


ehsan ig depa

ehsan ig depa

ehsan ig depa


smlm ummi mkn ni..alhamdulillah sedap sgttttt
abi pun ckp best..abi ckp..next time bole p lagi!!!!
weehuuuuuuuuu

Bello Aglio Olio (RM25)




Bambini Spaghetti Pomodoro (RM10) for kids




Kopi Cap Rusa (RM15) & Iced Cafe Latte (RM12)


Bread & Butter Pudding With Vanilla (RM17)

ehsan ig depa
till then,
x0x0

Wednesday, 10 June 2015

ROD LANGSIR

Assalammualaikumw wbt

hai semua... :)
since ummi nk kena kick out dr umah skng...heheheh
ibu dh bising..bila nk pindah?????
hahahah...

ummi pun terhegeh2 la psg rod/rail langsir..
at first..ummi beli ikea punya rod...mmg cantik..tp MAHAL...

trs la ummi tukau ke rail yg biasa..tp ummi wat double ye..hehehe
xmmpu hokeeyyyyy nk psg memahal..since..ummi dh allocate duit utk shopping...hahahah

nyahhhhhh aura shopping dr ummi!!!!

ok.. nah..nk tunjuk yg kt master bedroon yg the ONLY rod ikea :)))









till then,
xoxo



p/s: bilik n area lain..next time ye..hehehe

Tuesday, 9 June 2015

alfatihah buat maklong


Assalammualaikum wbt

hai frens..fyi, maklong sy  (belah ayah) telah pun menemui sangPENCIPTA pada 2 june 2015
alfatihah.

sebelum itu, ummi and family telah pun pulang ke kg kerana nk jumpa ngn nenek.
nenek pengsan sbb heart attacked.. ucu btau kt watsap..aduh...hati ni dh gundah gelana.
mmg ummi xmo balik mggu tu sbb 1st june ummi nk ke kemaman..so, agak penat...
tp sbb nenek dh cmtu, ummi nk balik..abi pun ckp..balik la..tkt jd yg kite xmau tau...
so..ummi btau ayh n ibu..nk ikut balik kg...sbb time tu..adik sedara kawin..

ms sabtu tu..kt kg..conversation ummi n arwah maklong n adik

ummi: maklong..mlm ni kite mkn asam pedas ke?
arwah maklong: xla..mkn lauk kenduri..maklong xlarat..sakit kaki.
adik: maklong...kakak pregnant tuuu
ummi: ehhh..xla maklong..adik acah je tu..


sayup2.ummi tgk maklong balik...

ahad ms nk balik..ummi xsempat salam maklong...

smp la 2nd june, adik watsap..btau maklong dh xde..sesak nafas :(((


ms ibu p ziarah..

ibu ckp...maklong btau anak2 maklong " nurul nk asam pedas.tp mak xlarat...cian nurul"

ya allah..rs nk gugur jantung dgr!!!!!

mmg maklong ni..melayan ummi dr sblm kawin..smp ada aisy..sebut je nurul..synonym dgn asam pedas maklong... lps ni.semuaye jd kenangan terindah dgn maklong..wpun maklong dh xde...ummi ttp sygkn maklong..maklong xpenah bezakn anak2 maklong dgn ank2 sedara maklong..
maklong sgt pemurah..asal tetamu dtg, abih semua buah kt pokok..disuruhnya paklong kait utk dijamu tetamu...

semoga allah mengampunkn semua dosa2 maklong dan tempatkn maklong dikalangan org yg beriman dann beramal soleh..
amin..


till then,
xoxo

Thursday, 23 April 2015

ALHUMAIRA SALES

assalammualaikum wbt

hai frens..today dh gaji kan..jom..blnja sikit...sbb al-humaira nk wat MOVING OUT SALES
so, bole la kite beli utk raya kan
pre-raya shopping :P




ok...
nah ni alamat dorg

8, Jalan 8/35
Taman Seri Bangi
Seksyen 8, 43650
Bandar Baru Bangi, Selangor.
Tel : 03-8925 5200

 

 

nak tau lebih lanjut..folow dorg kt ig ye..so far...shawl al-humaira ni mmg senang untuk dipakai..nk bentuk2 or pesen2 pun mudah... as EASY ABC 123 :)

 

 

 

till then,xoxo  

Wednesday, 22 April 2015

Le Creuset

assalammualaikum wbt

hai semua... :)
korg..dh p kt fb Le Creuset blm????
aiyoooooo..dorg de promotion la...best pulak tgk...kalo dpt beli lg best kan...
ummi suke ummi suke


nah nk share!!


chomellll kan semua ni...cm mainan kanak2..aiyooo..dh la warna pun cantik2..

jom p kt sini

Lot LG 075, Lower Ground Floor, Mid Valley Megamall, Jalan Syed Putra, Kuala Lumpur




p/s: jgn lupe click ni LeCruesetMalaysia



till then,
xoxo 

Nuffnang Ads

Press

 

Template by BloggerCandy.com