Wednesday, 16 December 2015

ULSER Perut

Assalammualaikum wbt

hai semua :)
sihat???lamanye umi x update..heeee
sibuk uruskan diri..hahah
ok..gini...NOVEMBER lps kan.mcm2 dugaan Allah bg :)

1st tu ms Deepavali tu, pakcik masuk ICU due to kidney prob..huhu..mmg penat gak..sbb family ayah dtg transit umah umi...

2nd..
hari pertama :Tetiba ayah PENGSAN!!!! isnin pagi pkl1am ye..umi xsedar phone de text masuk...
pkl6 bc trs btau abi..then abi cuti trs p KL amik ayah...ya allah...ayah pucat lesi lesu bagai..kuning je..pelik sgt....bile suh duduk nk mkn pun nk PITAM..trs r ktorg bwk p PUSRAWI tu kan...
P kt emergency kan...doc check BP sume...then doc bg drip air kt ayah..pastu ujian darah ayh btau HB low...6...normally hb kite 12-13..tapi ayah 6!!!mmg xpelik la nape ayh pucat...pastu doc tnye najis ayah..ayh ckp hitam...1st thing yg ibu pk..ayah kena cancer ke cm die???puas umi ckp kt ibu..no la...insyaallah x...ibu wsau sbb symptoms sume sama..n ayh xde insurance...nape kami p PUSRAWI sbb nk tau result cpt..then doc suh xray..ok..ktorg trskan...Doc ckp de cecair ke perut...xtau ape..
Doc suh warded sbb nk wat test kolonoskopi kot..masuk camera dr dubur tgk usus..

hari kedua: umi lps hntr abi n aisy trs p hospital sbb nk dgr pe doc pakar ckp..doc zain :)
mmg nebes ok...ayh penat je..adik ckp..mlm tu..nk p toilet pun nk pitam..mmg cuak kot tgu result ayah..cm tgu ibu operate dulu..6jam br setel..tp ni kejap sbb check je kan..ok..Doc btau..ayh bkn cancer or radang tp ULSER n de BLEEDING sbb tu darah die hilang melalui najis.
Alahmdulillah lega..call ibu..ibu pun lega wpun jenuh dok nangis kt umi :) umi pun balik umah..siapkn pe yg patut sbb petang nk shoot Pusrawi lg kan..mlm tu Doc masukkan 4begs darah...sbb nk cover darah yg ilang...
Doc ckp..ayh hny bole mkn bubur shj..yg keras, pedas, masam ke sume NO!!!
ok..btau ibu..supaya ibu bole prepare utk ayh...

hari ketiga: umi start puasa nazar day1 sbb umi nazar..if ayh bukan cancer umi akan puasa 3days.
umi xdpt tgk ayh pg sbb de meeting luar..so, suh adik dgr n tnyekn soklan yg umi suh tnye..mujur adik bijak..die record conversation die n doc...pe yg umi dgr "usus awk still de bleeding lg..mlm ni kite tmbh darah lg..if xok, kite akan bakar usus tu yg" mgkn nk stopkan bleeding tu kan..
umi pun trs amik ibu n p bwk jmp ayh sbb ibu wat bubur..trs umi gugel ayat quran yg bole stopkan bleeding dgn izin allah..umi ckp kt ayh..umi nk balik..p darussyifa n ptg umi dtg..
alhamdulillah..xramai org..dpt la umi amikkan ayah air dr ustaz darussyifa..Tq Allah...ptg tu amik abi n aisy p hosp n bg ayh air...darah kna tmb lg 2begs

hari keempat:  doc ckp..darah ayah still sama kan..tp doc naikkan dos ubat ayah..mmg pekat n lama..kiri kanan kena cucuk..cian ayah..cm biasa la..pg umi dtg..ptg dtg lg bwk aisy kan..kasi semngt kt ayah semua...TETIBA rahsia terbongkar...adik ayh CALLED!!!mati r...ayh xbg btau dorg..
rupenye..ibu btau..cissss... tp doc ckp..ayh makin sihat..xyh wat scope lg.alhamdulillah

hari kelima:  Umi xp hos sbb jumaat kan..tetiba aisy demam lak..mmg abi pun cuti la..bwk aisy p clinic bagai....tp adik ckp ayh dh bole discharge..Yeay..Alhamdulillah :) p beli brg dapo sbb nk masak sup ikan merah utk ayah...n maybe ayah ibu nk dok ngn umi lps tu.ktorg pun p la maik ayh..lps isyak br balik sbb tgu ubat abis :) darah ayh jd la 9..doc bg balik sbb de peningkatan n kena follow up lg  :)



ok..next day umi cite psl symptom ye

till then,
xoxo

No comments:

Post a Comment

Nuffnang Ads

Press

 

Template by BloggerCandy.com