Wednesday, 20 July 2016

Mulut Murai VS Peramah :)

Assalamamualaikum wbt :)

hai semua...sihat ke??alhamdulillah...ok, today nk ngomel pasal aisy si peramah a.k.a mulut murai.. :)
ok, gini cite die...utk makluman, aisy ni kan, sgt manja..sama cm ank2 lain kan..
tp ms aisy 3bln kan, masih xmeniarap..start meniarap pun umo 6bln..agak lambat..pastu nk merangkak pun lmbt..even masa p umrah pun die merangkak..bole jln tp kena ade walker tu..heee tokma die ckp tongkat sakti..heheh..
alhamdulillah, ms raya 2014, die start jalan..ms tu dh umur setahun lebih!!..PASTU KAN..aisy ni lambat ckp..ya allah runsing ye umi..smp umi p pakar tau..cm biasa PUSRAWI..dok tnye aisy ni cmne doc, sume lambat..kami takut aisy autism..huhuh..then, doc ckp cmni, aisy bye!!
aisy response.. doc pun btau kami, die bkn xlh ckp tp  malas...try borak selalu ngn die..xkisah la pasal ape pun..if dlm kete, mmg umi ckp cmni,
ehh ade bird la..tuuuu...
aisy pun tgk n point kt bird..dgn bhs jerman..:P

tapi now!!!!alhamdulillah..masyaallah, sgt petah n boleh dikatakan xpelat:)
sgt sibuk nk menyampuk!!!!...umi, peji(pergi) tido!!! umi, sleeppp...

nampak!!!heheh..sblm tdo, die siap cite balik kt school td buat ape, die cite balik cite cartoon yg die tgk sblm naik tdo..plg best smlm ms nk dinner, umi nk tgk cite masak2(MKR)

hoiiii....dahsat cite masak2!!! umi n abi gelak je


tapi mmg bersyukur la...n satu kesilapan umi, umi kena hati2 if nk marah..tersebut GILA!! die pun ikut..so, kena elakkan sebut ayat yg xelok tauu..


ok, mesti sume pelik nape umi cite psl ni kan... sbb MIL umi ckp pasal cucu die, doc suh p jmp pakar sbb dh nk 2tahun lambat ckp..umi ckp xpe jmp..kite tau kena amik tindakan ape mak :)

mmg takut if doc diagnosis yg kite takut kan..tp lebih baik kite tau  n bole amik langkah utk perbaiki..

insyaallah pasti ade jalan...


ehhh melalut byk pulakk..nah umi share dr web doktorbudak pasal "LATE TALKERS"



‘Late Talkers‘ adalah kanak-kanak yang berumur antara 18-30 bulan yang mempunyai kefahaman bahasa yang baik. Mereka biasanya mengikut perkembangan normal dalam kemahiran bermain, motor, pemikiran and sosial, tetapi hanya boleh menggunakan perkataan yang terhad untuk tahap umur mereka.
Penyelidik masih belum dapat mengenalpasti punca atau penjelasan untuk kelewatan ini. Walau bagaimanapun, mereka mendapati ‘Late Talkers’ biasanya :
  1. mempunyai sejarah ahili keluarga lain yang mempunyai kelambatan bahasa,
  2. adalah lelaki,
  3. dilahirkan dengan kurang berat badan, atau
  4. dilahirkan sebelum 37 minggu dalam kandungan (pra-matang)
Sebanyak 13% daripada kanak-kanak yang berusia 2 tahun adalah  ’Late Talkers’.
Bagaimanakah ibu bapa dapat mengenalpasti sama ada kosa kata anak anda adalah sesuai untuk tahap umurnya. Berikut adalah panduan yang dapat membantu anda:
1.       Kanak-kanak berumur 18 bulan patut menggunakan sekurang-kurangnya 20 perkataan yang berlainan jenis, seperti kata nama (adik, bola), kata kerja (makan, tidur), kata sendi (atas, bawah), kata sifat (panas, besar), kata sosial (hi, bye).
2.       Kanak-kanak berumur 24 bulan patut menggunakan sekurang-kurangnya 100 perkataan dan boleh buat ayat 2 patah perkataan. Ayat ini perlu dihasilkan oleh kanak-kanak itu sendiri dan bukannya ayat yang dipelajari  sebagai keseluruhan, seperti ”bye bye”, ”apa tu?”. Contoh ayat 2-patah yang sesuai ialah ”makan biskut”, ”baju kotor”.
3.       Kanak-kanak berumur 36 bulan patut menggunakan ayat 3-4 patah perkataan dan juga boleh menjawab soalan ”siapa?”, ”apa?”,  dan ”mana?” yang mudah.
Siapa yang akan dapat ’kejar balik’ dalam perkembangan bahasa dan siapa pula tidak dapat? Berikut adalah senarai risiko dan tanda-tanda kanak-kanak yang mungkin akan mempunyai kesukaran dalam perolehan bahasa untuk jangka masa panjang:
  1. senyap pada waktu bayi, kurang babbling (ba, ma, ga)
  2. mempunyai sejarah jangkitan telinga
  3. mempunyai bunyi konsonan yang terhad (p, b, m, t, d, n, y, k,g, dll)
  4. tidak meniru menyebut perkataan
  5. hanya menggunakan kata nama (nama orang, barang, tempat) and sangat kurang kata kerja (cth: lompat, minum, dll)
  6. sukar bermain dengan kanak-kanak yang lain
  7. sejarah ahli keluarga yang mempunyai kelambatan dalam kemahiran komunikasi, atau masalah pembelajaran
  8. kelewatan dalam kefahaman bahasa (contoh: tidak faham arahan)
  9. menggunakan isyarat untuk berkomunikasi
Adakah Late Talkers boleh mengejar bahasa tanpa bantuan atau rawatan? Sebahagian besar daripada mereka nampaknya dapat mengejar perkembangan kanak-kanak lain apabila mereka masuk ke sekolah. Walau bagaimanapun, kanak-kanak tersebut biasanya mempunyai kesukaran dalam aspek bahasa tertentu seperti tatabahasa, berbanding dengan kanak-kanak lain.
Sekiranya perkembangan bahasa dan pertuturan anak anda tidak mengikut umur atau disyaki sebagai Late Talkers, anda adalah disyorkan untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin. Ini adalah kerana penerimaan rawatan pada usia yang awal akan memberi kesan yang lebih positif.
  • Sila jumpa doktor kanak-kanak/pediatrik untuk mendapatkan diagnosa awal
  • Sila jumpa Speech-Language Pathologist/Therapist untuk mendapatkan penilaian dan rawatan
  • Sila jumpa Audiologist untuk memastikan tiada masalah pendengaran walaupun anda berpendapat bahawa anak anda tiada masalah pendengaran. Ini kerana masalah pendengaran yang ringan (masih boleh mendengar bunyi tetapi kurang jelas) boleh juga memberi kesan kepada perkembangan bahasa dan pertuturan.
(answered by Ms. Yong Ennie )





No comments:

Post a Comment

Nuffnang Ads

Press

 

Template by BloggerCandy.com