Sunday, 31 July 2016

Over STRESS

Assalammualaikum wbt :)

hai semua...sihat??? alhamdulillah umi dh sihat cm biasa :) nk tau nape?? sbb umi cm tingtong mgu lepas...dr ahad smp la kamis..br okay..alhamdulillah...nk tau nape??? sbb umi OVER STRESS...
ye betul..over stress.. cm xpnh kena sbb langsung xlh nk bangun..cm kemurungan..
sume pun berpusing...

bile ahad tu dh rs bepusing, monday p la clinic..bkn satu tapi DUA!! sbb umi nk dgr pendapat yg berbeza..n both docs, ckp benda yg sama..might be VERTIGO...ape tu?? ok, umi google la..
pe yg umi paham cm keseimbangan umi lari..awat lari??? byk sebab..

then, umi p lagi clinic, pakar ENT pulak...checked sume OK..tp kna makan ubat la kan...alahai...mmg malas la ya allah hai..tp still xselesa..rs cm nk jatuh je...umi pun ngomel ngn Cik ONN, die btau, housemate die pnh kena cmni..tp sbb stress..owhh ye ke??? umi xnmpk lg bnda tu kan..smp la abi btau..UMI,awak terlalu stress smp awk xsedar ke?? lps tu, umi pun cm pk n try drive wpun doc xbg drive utk seminggu tu, risau la jadi pape kan...

kebetulan aisy demam sbb ketumbit la..alahai...trs umi tumpang tnye psl umi kt doc tu...he said the same thing..mgkn STRESS..pastu umi p la try checked mata since abi ajak..mmg la xrabun jauh or dekat..tp silau...mmg umi de spec, tp xpnh pakai..malu dik oiiii...abi suh buat, umi pun buat la...nak tau ghupe cmne???ehh..malu la..heheh

nak tau cmne umi try ilangkan stress ni??..so, now mmg umi ketepikan sume homework phd, emails, etc..
even on9 shopping pun xde...heee....

ape yg buat utk krgkn stress??

  • p club NUTRIKITA sbb umi jmp coach n consumed herbalife :)
  • call n text kwn2 wpun xde la kaco sgt hehe
  • cite ngn abi...cite psl shopping
  • n yg pasti DOA pd allah :)
umi harap kwn2 sume sihat tau :)

Wednesday, 20 July 2016

Mulut Murai VS Peramah :)

Assalamamualaikum wbt :)

hai semua...sihat ke??alhamdulillah...ok, today nk ngomel pasal aisy si peramah a.k.a mulut murai.. :)
ok, gini cite die...utk makluman, aisy ni kan, sgt manja..sama cm ank2 lain kan..
tp ms aisy 3bln kan, masih xmeniarap..start meniarap pun umo 6bln..agak lambat..pastu nk merangkak pun lmbt..even masa p umrah pun die merangkak..bole jln tp kena ade walker tu..heee tokma die ckp tongkat sakti..heheh..
alhamdulillah, ms raya 2014, die start jalan..ms tu dh umur setahun lebih!!..PASTU KAN..aisy ni lambat ckp..ya allah runsing ye umi..smp umi p pakar tau..cm biasa PUSRAWI..dok tnye aisy ni cmne doc, sume lambat..kami takut aisy autism..huhuh..then, doc ckp cmni, aisy bye!!
aisy response.. doc pun btau kami, die bkn xlh ckp tp  malas...try borak selalu ngn die..xkisah la pasal ape pun..if dlm kete, mmg umi ckp cmni,
ehh ade bird la..tuuuu...
aisy pun tgk n point kt bird..dgn bhs jerman..:P

tapi now!!!!alhamdulillah..masyaallah, sgt petah n boleh dikatakan xpelat:)
sgt sibuk nk menyampuk!!!!...umi, peji(pergi) tido!!! umi, sleeppp...

nampak!!!heheh..sblm tdo, die siap cite balik kt school td buat ape, die cite balik cite cartoon yg die tgk sblm naik tdo..plg best smlm ms nk dinner, umi nk tgk cite masak2(MKR)

hoiiii....dahsat cite masak2!!! umi n abi gelak je


tapi mmg bersyukur la...n satu kesilapan umi, umi kena hati2 if nk marah..tersebut GILA!! die pun ikut..so, kena elakkan sebut ayat yg xelok tauu..


ok, mesti sume pelik nape umi cite psl ni kan... sbb MIL umi ckp pasal cucu die, doc suh p jmp pakar sbb dh nk 2tahun lambat ckp..umi ckp xpe jmp..kite tau kena amik tindakan ape mak :)

mmg takut if doc diagnosis yg kite takut kan..tp lebih baik kite tau  n bole amik langkah utk perbaiki..

insyaallah pasti ade jalan...


ehhh melalut byk pulakk..nah umi share dr web doktorbudak pasal "LATE TALKERS"



‘Late Talkers‘ adalah kanak-kanak yang berumur antara 18-30 bulan yang mempunyai kefahaman bahasa yang baik. Mereka biasanya mengikut perkembangan normal dalam kemahiran bermain, motor, pemikiran and sosial, tetapi hanya boleh menggunakan perkataan yang terhad untuk tahap umur mereka.
Penyelidik masih belum dapat mengenalpasti punca atau penjelasan untuk kelewatan ini. Walau bagaimanapun, mereka mendapati ‘Late Talkers’ biasanya :
  1. mempunyai sejarah ahili keluarga lain yang mempunyai kelambatan bahasa,
  2. adalah lelaki,
  3. dilahirkan dengan kurang berat badan, atau
  4. dilahirkan sebelum 37 minggu dalam kandungan (pra-matang)
Sebanyak 13% daripada kanak-kanak yang berusia 2 tahun adalah  ’Late Talkers’.
Bagaimanakah ibu bapa dapat mengenalpasti sama ada kosa kata anak anda adalah sesuai untuk tahap umurnya. Berikut adalah panduan yang dapat membantu anda:
1.       Kanak-kanak berumur 18 bulan patut menggunakan sekurang-kurangnya 20 perkataan yang berlainan jenis, seperti kata nama (adik, bola), kata kerja (makan, tidur), kata sendi (atas, bawah), kata sifat (panas, besar), kata sosial (hi, bye).
2.       Kanak-kanak berumur 24 bulan patut menggunakan sekurang-kurangnya 100 perkataan dan boleh buat ayat 2 patah perkataan. Ayat ini perlu dihasilkan oleh kanak-kanak itu sendiri dan bukannya ayat yang dipelajari  sebagai keseluruhan, seperti ”bye bye”, ”apa tu?”. Contoh ayat 2-patah yang sesuai ialah ”makan biskut”, ”baju kotor”.
3.       Kanak-kanak berumur 36 bulan patut menggunakan ayat 3-4 patah perkataan dan juga boleh menjawab soalan ”siapa?”, ”apa?”,  dan ”mana?” yang mudah.
Siapa yang akan dapat ’kejar balik’ dalam perkembangan bahasa dan siapa pula tidak dapat? Berikut adalah senarai risiko dan tanda-tanda kanak-kanak yang mungkin akan mempunyai kesukaran dalam perolehan bahasa untuk jangka masa panjang:
  1. senyap pada waktu bayi, kurang babbling (ba, ma, ga)
  2. mempunyai sejarah jangkitan telinga
  3. mempunyai bunyi konsonan yang terhad (p, b, m, t, d, n, y, k,g, dll)
  4. tidak meniru menyebut perkataan
  5. hanya menggunakan kata nama (nama orang, barang, tempat) and sangat kurang kata kerja (cth: lompat, minum, dll)
  6. sukar bermain dengan kanak-kanak yang lain
  7. sejarah ahli keluarga yang mempunyai kelambatan dalam kemahiran komunikasi, atau masalah pembelajaran
  8. kelewatan dalam kefahaman bahasa (contoh: tidak faham arahan)
  9. menggunakan isyarat untuk berkomunikasi
Adakah Late Talkers boleh mengejar bahasa tanpa bantuan atau rawatan? Sebahagian besar daripada mereka nampaknya dapat mengejar perkembangan kanak-kanak lain apabila mereka masuk ke sekolah. Walau bagaimanapun, kanak-kanak tersebut biasanya mempunyai kesukaran dalam aspek bahasa tertentu seperti tatabahasa, berbanding dengan kanak-kanak lain.
Sekiranya perkembangan bahasa dan pertuturan anak anda tidak mengikut umur atau disyaki sebagai Late Talkers, anda adalah disyorkan untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin. Ini adalah kerana penerimaan rawatan pada usia yang awal akan memberi kesan yang lebih positif.
  • Sila jumpa doktor kanak-kanak/pediatrik untuk mendapatkan diagnosa awal
  • Sila jumpa Speech-Language Pathologist/Therapist untuk mendapatkan penilaian dan rawatan
  • Sila jumpa Audiologist untuk memastikan tiada masalah pendengaran walaupun anda berpendapat bahawa anak anda tiada masalah pendengaran. Ini kerana masalah pendengaran yang ringan (masih boleh mendengar bunyi tetapi kurang jelas) boleh juga memberi kesan kepada perkembangan bahasa dan pertuturan.
(answered by Ms. Yong Ennie )





Saturday, 16 July 2016

TASKA ZAZA di MAJALAH PA&MA

Assalammualaikum wbt :)

hai semua..dh kenyang makan open house?? heee...alhamdulillah...
korg!!!umi gembira n syukur sgt sbb taska aisy kan dpt good review!!! TAHNIAH TZC Playhouse and TEACHERS!!!

alhamdulillah...korg if nk bc, kena la beli majalah PA&MA edisi Ogos2016 tau hanya RM8 je :) Edisi kali ni banyak membincangkan pasal penyusuan..Dari mula lahirnya bayi, hingga la cara penyimpanan bg ibu yang bekerja..Utk ibu yg selalu kerja luar pun ade TIPS yg hebat!!secara keseluruhannya sgt informatif!!!
Wpun umi dh stop pumping sbb aisy dh 3yo, tp ilmu penyusuan umi xterhenti kt sini, sbb byk lagi yg perlu umi perbaiki utk adik aisy insyaallah wpun now ni xpregnant lg. heee...


OK, berbalik pd cite taska aisy ni kan....bg kwn2 yg slalu bc ngomelan umi, mesti tau psl taska ni..
alhamdulillah mmg yg terbaik bagi aisy...syg nk tglkan taska ni..teachers sume sgt baik...mmg dorg ni penyanyang!! Macam2 aktiviti ade setiap bulan..tp sbb aisy ni slalu ponteng..heeee byk la rugi..heheh.. Aktiviti dorg, sgt best..as a parent kan, mmg rs teruja sgt..ke sbb ms umi kecik xrasa cmtu..heheh..


ni umi share antara aktiviti kt taska ni :)





n ni umi share keadaan taska :)





Kawan2, bola bc dgn lebih lanjut ye nnt..beli tau mag ni!!

till then,
x0x0

Skincare saya :)

Assalammualaikum wbt :)

hai korg..heee..smlm umi n frens de discussion psl skin care :) heee now umi nk share ape yg umi pakai..hehehe...main bedal je sume..hehehe...

1. Estee Lauder Nutritious



2. Drops of Youth (Bodyshop)


3. Papaya Mask (Avon)

Ok, memula cm biasa kan, cuci muka kannn heee..pastu apply Nutritious Radiant Vitality Energy Lotion guna cotton pad. Then, umi sapu 3drops of Drops of Youth (Bodyshop) utk tambahkn kelembapan :). Kemudian baru la umi sapu day cream or BB Cream...n tepek cket bedak ye :)  dan hasilnya :) alhamdulillah memuaskn

Utk mask pulak, umi slalu apply malam la b4 tdo..heee selang 2hari umi pakai..alhamdulillah sesuai ngn umi, kulit lps guna kan, jd lembut je....heee


ni sblm raya :)

ni 3rd raya2016 :)


if korg de petua lain, meh komen sini..kite share sesama ye :)

It's working!!..i love it.. :-*
only a few drops and helps to minimize pore.
such a miracle for me..n ready to go outside confidently!!! tq BODYSHOP :) - ummuaisy, 2016

till then,
x0x0

p/s: bergantung pd jenis kulit kita ye. Sblm beli, tnye dulu sales girl tu, sesuai ke x ye..satg bazir.

BERAYA dgn JAKEL TEXTILE

Assalammualaikum wbt :)

hai korg...masih mood raya kan??heee..tahun ni umi fanatic gile dgn kain2 JAKEL!!! mmg superb!!!
umi suke sbb YA ALLAH design dorg!!perghh nmpk MEWAH!! n harge pun agak mewah..heee..
mmg umi pose 2bln (pose sopping) sbb nk beli kain jakel ni..heheh..
tapi mmg dtg time dorg buat SALE...heee br dpt rege kasihsyg!!!..
umi terpesona dgn design PUCCI!!! yes..mmg cantik!!!..


1st ootdraya2016
baju ni terasmi awal masa p lebaran fashion trends 2016 

pic no3 ni bkn pucci design tp kain JAKEL :) kain ni lembut je..nk kata SATIN bukan tp mmg best.. flowly je heee..

2nd ootdraya2016

ni pun de 2pasang umi br hntr tempah sbb masa pose tailor umi xdan siapkn..huhu..tp alhamdulillah dpt gak pakai yg lain kan..heee


hopefully tailor bole la siapkn yee...nk pakai p openhouse..heheh..mak aiiii ckp pasal open house..mmg berat naik...heheh..nnt umi shared cmne umi turunkn berat ye

till then,
x0x0

Friday, 15 July 2016

Raya Kami-2016

Assalammualaikum wbt



wahhh..salam aidil fitri sekali lagi :) nmpk x pic atas???sama theme ngn umi :)
hee...cm biasa...raya setiap tahun berbeza...yg sama ialah arwah nenek dh xde..kali tahun ke-2 kami beraya tanpa arwah nenek...Al-fatihah untuk arwah nenek dan atok.. amin.

ok, tahun ni umi balik umah MIL awal 2hari sebelum raya...almaklumlah, dpt ank buah baru kan..heheh...umi dh terBF si ammar tu twice...xmmpu tgk die nangis sbb ibu die tgh berurut..hehehe..sebelum balik umah MIL, ayh n adik2 sibuk pasang langsir..BIRU tau..heee..ibu xbuat kuih cm slalu sbb sibuk layan cucu baru..heheh..aisy dh de geng!!!

balik je kt umah MIL, umi tlg abi pasang langsir...adik ipar tlg psg rail langsir..hee...esok tu, abi n BIL smbg cat umah MIL..alhamdulillah, umal MIL serba putih n nmpk ceria dgn langsir biru :)

ok, now cite baju raya umi n family!!!





abaikan mata boolat umi..hehehe..seronoknya raya.... pagi tu raya  di umah MIL n sesi bersalaman cm biasa :) then ke umah MIL SIL umi, kat sana, ya allah mcm2 juadah!!!..sbb tu gain weight ye  :P
kami pun smbg raya kt kg tempat lama MIL duduk sblm pindah umah skng..
lps zohor, kami pun balik umah sbb nk rehat jap sblm trskn perjalanan ke kg ayah..

smp je kt kg ayah dh tgh malam..trs tdo :) heheh..
esok cm biasa, plan raya ke JOHOR (JB) heee...makan n makan n BEKAM!!!
ehhh pesal bekam kan???hehehe... konon nk try, yaallah sakitnya!!!




ok, smbg nnt pulak ye..

till then,
x0x0

Thursday, 14 July 2016

Baju Raya ADIK

Assalammualaikum wbt :)


hai semua :) ok short update...hehehe..umi dh belikan adik baju raya :)
kt Radiusite je..heee senang :) sama cm bawah ni..kaler ni :)



tapi kami yg lain warna teal blue :) heee..sbb adik xnk kaler lain..nk pink..bese la pompuan kan..heheh..cm umi sejak dh 31 ni oiiii..xkose nk pink sgt..hahaha..bedal je sume kaler..heheh...
mcm2 kaler...kalo bab tudung..umi awal lg dh grab  tu kan..

Madison SUGARSCARF


ShawlbyVsnow
Sofea Dusk Storm

Iconic Orchid


bab baju raya, tak gosok lgi..hehehe....nnt la umi up story ye :)

my 1st ank buah a.k.a fruitchild

Assalammualaikum wbt


Salam aidilfitri korang..maaf zahir batin :)



ok, umi sgt teruja!!!almaklumlah..adik ipar umi dh selamat lahirkn seorg khalifah :)
allah, sgt mudah perjalanan melahirkan bby :) wpun di hujung ramadhan..tq allah..
syukur alhamdulillah

mempersembahkan muhammad ammar thaqif



cite raya nnt umi update lain..kenyang sgt makan lauk raya smpai xmuat masuk camera :P


till then,
x0x0

Nuffnang Ads

Press

 

Template by BloggerCandy.com